Strona startowa » Zajęcia kulinarne
Zajęcia kulinarne

Zajęcia kulinarne są wspaniałą formą rozwijania i zdobywania umiejętności potrzebnych do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa domowego przez uczestników. Głównym celem zajęć kulinarnych jest wykształcenie u uczestników WTZ-1 praktycznych umiejętności kulinarnych niezbędnych w dorosłym życiu.
Podczas zajęć kulinarnych uczestnicy poznają czynności kulinarne wymagające połączenia teorii z praktyką w celu wykonania poszczególnych potraw. Uczą się kelnerowania i nakrywania do stołu, odpowiedniego zachowania się podczas posiłku, a także zasad zdrowego żywienia. Osoby, które uczestniczą w zajęciach uczą się obsługi różnych urządzeń gospodarstwa domowego wykorzystywanych w codziennym przygotowaniu potraw (czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny, piekarnik, toster, kuchenka elektryczna).
Zajęcia kulinarne wzmacniają poczucie własnej wartości, a także wiary we własne możliwości, uczą współpracy w grupie. Gotowanie to nie tylko praca. Gotowanie jest także jedną z form ekspresji, dlatego na tych zajęciach uczestnicy mają „rozwijać skrzydła” w kuchni, by mogli pracować odważnie i z przyjemnością.